De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Kamperland.

kerk kamperland de ark

Hervormde Gemeente
De leden van de Nederlandse Hervormde Kerk woonachtig in Kamperland behoren aanvankelijk tot de Hervormde gemeente van Wissenkerke. Vanaf 1901 kerken zij in een eigen kerkgebouw in Kamperland, een zogenoemde “bijkerk” van Wissenkerke.


Op 25 mei 1910 erkent de classis (= regionale vergadering) Goes van de Nederlandse Hervormde Kerk de Hervormde gemeente van Kamperland als zelfstandige gemeente. Dit besluit wordt op 18 juli 1910 bekrachtigd door de Provinciale Kerkvergadering van Zeeland van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Gereformeerde Kerk
De Gereformeerde Kerk in Kamperland is ouder en is opgericht op 14 juli 1866 als “Christelijke Afgescheiden Gereformeerde Gemeente”, een afscheiding van de Hervormde gemeente als gevolg van nationale kerkelijke ontwikkelingen (de zogenaamde “Afscheiding” van 1834).


In 1869 verandert de naam naar “Christelijk Gereformeerde Kerk” en in 1892, door nieuwe nationale ontwikkelingen in de kerk (de “Doleantie” van 1886), en wordt de naam nogmaals gewijzigd, ditmaal naar “Gereformeerde Kerk”.

 | https://www.dearkkamperland.nl/ De huidige prostantse gemeente in Kamperland heet De Ark.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *